Selecteer een pagina

BIO

Geïnspireerd door zijn Nederlandstalige raphelden zet Engel eind jaren 90 zijn eerste zinnen op papier. Met een hoog papegaai gehalte weet hij nergens zijn voorbeelden te evenaren maar is er wel een liefde ontstaan die als een rode draad door zijn leven zal lopen. Onder de naam BSE neemt hij de eerste demo’s op en na een bandwedstrijd verschijnt hij in 2000 op een Hoornse verzamel CD.

Langzaam maar zeker begint hij een eigen stijl te vinden en dat proces wordt versneld door een samenwerking met gitarist en blues liefhebber Daniël Baay. De verschillende muzikale achtergronden en interesses komen duidelijk in hun muziek naar voren en zorgen voor een uniek geluid. Dit leverde het duo in 2005 de 3FM titel ‘Serious Talent’ op. Twee albums later stoppen zij als act maar blijft de productieve Engel onverminderd platen uitbrengen als soloartiest en als onderdeel van het rapduo Engel & Just.

Inmiddels heeft de gepassioneerde rapper meer dan tien albums op zijn naam staan en onderscheidt hij zich moedwillig in de Nederlandse muziekscene met een geheel eigen sound, thematiek en bijzondere samenwerkingen. Zo heeft hij de afgelopen twee decennia gewerkt met o.a. Paul de Munnik, Def P, Jiggy Dje, Tim Knol, Diggy Dex en Racoon-zanger Bart van der Weide. Met een combinatie van breekbare liedjes en bombastische tracks durft de ras-DIY’er zich al jaren te onderscheiden in het hiphop-landschap. In 2022 hebben Engel en Paul de Munnik de krachten gebundeld voor een uniek project. Na diverse featurings op elkaars platen brachten zij het gezamenlijke album ‘Ooit’ uit waar ook Sticks en Typhoon aan meewerkten.

Op zijn nieuwe album (2023) reflecteert de nieuwbakken veertiger openhartig over zijn genomen stappen, gemiste kansen en wat zijn plek is in de huidige Hiphop-scene. Waar zijn album met Paul de Munnik veel popinvloeden bevatte gaat de ras-DIY’er op ‘Veertig’ terug naar zijn roots. Beats, cuts en raps zijn de hoofdingrediënten die ook op het podium live worden opgediend. Met rapper Just en turntablist DJ Native zet Engel een show neer waar de liefde voor Hiphop vanaf spat.